Wednesday, August 22, 2018

Important General Knowledge 2018 Questions for Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018 : Series 2


Important General Knowledge 2018 Questions for Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018: Have you finished application procedure of Assam Police Recruitment 2018? In the event that you say yes, at that point you might be searching for Assam Police Recruitment 2018 questions and answer. In this Series we will discuss about Top 50 Most Important  General Knowledge 2018 Political Science, General Knowledge (GK) Questions for Upcoming Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018. This will also help you for the preparation of Exams like SSC Exam 2018, Railway Group D Exam, APSC Exam. Etc. 
Important Questions for Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018: Have you finished application procedure of Assam Police Recruitment 2018? In the event that you say yes, at that point you might be searching for Assam Police Recruitment 2018 questions and answer. In this Series we will discuss about Top 50 Most Important Political Science General Knowledge (GK) Questions for Upcoming Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018. This will also help you for the preparation of Exams like SSC Exam 2018, Railway Group D Exam, APSC Exam. Etc.

Top 50 Most Important General Knowledge 2018 Political Science Questions


1. ___________ has not introduced Panchayati Raj so far.
(a) Assam                  (b) West Bengal
(c) Kerela                   (d) Nagaland
Answer : Nagaland

2. Panchayati Raj is included in ___________
(a) Union list                         (b) Concurrent list
(c) Stateliest              (d) All of these lists
Answer: Stateliest

3. Under sixth schedule provisions have been made for administration of tribal areas in ___________
(a) Nagaland, Mizoram, Tripura and Assam
(b) Mizoram, Meghalaya, Nagaland and Assam
(c) Tripura, Meghalaya, Mizoram and Nagaland
(d) Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
Answer: Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram

4. One of the characteristics of local self-government is mini __________
(a) Government        (b) body
(e) law-maker            (d) guardian of government
Answer: Government

 Top 50 Most Important General Knowledge 2018 Political Science Questions




5. By whom is the National Integration council chaired?
(a) Deputy Chairman of the Planning Commission      (b) Prime Minister
(c) President             (d) Home Minister
Answer: Prime Minister

6. Which of the following statement is incorrect?
(a) Sikh community’s right of wearing and carrying of Kirpans falls under common domain.
(b) Provision for facilities for instruction in mother tongue at primary stage falls under separate domain.
(c) To value and preserve the rich heritage of our composite culture is a fundamental duty.
(d) Discrimination against citizens on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth is not correct.
Answer: (a) 

7. ________ is a/an important means to solve the problem of national integration
(a) Education            (b) Culture
(c) Religion               (d) None of the above
Answer : Education

8. Which of the following is a minority right?
          (a) Special provision relating to the language spoken by a section of population of                   any  state.
         (b) Right to equality of opportunity in matters relating to employment or appointment               to  any office.
         (c) Right to all religious and linguistic minorities to establish and administer                              educational institutions.
(d) Right to conserve distinct language, script or culture.
Answer : (b) Right to equality of opportunity in matters relating to employment or appointment to any office.


Top 50 Most Important General Knowledge 2018 Political Science Questions



9. In which of the following ways national integration can be strengthened?
(a) Clearing the concept of national integration for better appreciation.
(b) By removing economic inequalities.
(c) Only (a)
(d) Both (a) and (b)
Answer : (d) Both (a) and (b)

10. Which of the following statement is correct?
(a) Rights which fall under common domain are applicable to minorities.
(b) Rights which fall under separate domain are applicable to all citizens.
           (c) State cannot make any provision for reservation of appointments or posts in                      favour of any backward class of citizens.
          (d) Prohibition against compelling any person to a taxes for promotion of any                           particular religion.
Answer : (d) Prohibition against compelling any person to a taxes for promotion of any particular religion.

11. Which of the following relates to the problem of national integration?
(a) Political parties               (b) Communalism
(c) Tribalism                          (d) All of these
Answer: (d) All of these

12. Constitutional provisions are provided to product rights and safeguards of _______
(a) Schedule caste              (b) Schedule tribe
(c) All citizens                       (d) Minorities
Answer: (d) Minorities

13. Which are the two obligatory functions of a state from among the following?
(i) Public Health                   (ii) Defence
(iii) Justice                             (iv) Development of Agriculture
(a) Both (i) and (ii)                (b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (iii) and (iv)             (d) None of these.
Answer:  (c) Both (iii) and (iv)

14. The state is the result of________, it is note made.
(a) force                                 (b) development
(c) people                              (d) growth
Answer: (d) Growth

15. Term of legislative assembly is ________ years.
(a) 5                            (b) 3
(c) 2                            (d) 6
Answer: (a) 5

16. Who is the constitutional head of a state in India‘?
(a) Governor of the state
(b) Chief Minister of the state
(c) Judge of High court
(d) President of India
Answer: (a) Governor of the state

17. In a Parliamentary form of government, real powers of the state are vested in the?
(a) President             (b) Government
(c) Parliament           (d) Council of Ministers headed by the Prime Minister
Answer: (d) Council of Ministers headed by the Prime Minister

18. During which period do Fundamental Rights under Indian Constitution remain suspended?
(a) General Election            (b) All type L21 emergencies
(c) National emergency      (d) In all the above situations
Answer: (c) National emergency

19. Which of the following determines that Indian Constitution is federal?
(a) A written and rigid constitution
(b) An independent judiciary
(c) Vesting of residuary powers with the centre
(d) Distribution of powers between the Centre and States
Answer: (d) Distribution of powers between the Centre and States

20. Secularism means ______
(a) Suppression of all religions
(b) Freedom of warship to minorities
(c) Separation of religion from state
          (d) A system of political and social philosophy that does not favour any particular                    religious faith.
Answer: (d)

21. In preamble, liberty means _______
(a) Belief, faith and worship
(b) Expression, belief, faith and worship
(c) Faith, trust and expression
(d) Trust, worship, expression and faith
Answer: (b) Expression, belief, faith and worship

22. Protection of life and personal liberty is included in ______
(a) Right to constitutional remedies
(b) Cultural and educational rights
(c) Right to freedom
(d) Right against exploitation
Answer: (c) Right to freedom

23. To promote _____ and _____ amongst all the people of India is a fundamental duty.
(a) Harmony and spirit of common brotherhood
(b) Peace and security
(c) Love and affection
(d) Unity and integrity
Answer: (a) Harmony and spirit of common brotherhood


Top 50 Most Important General Knowledge 2018 Political Science Questions



24. Assam became _____ state to implement education act.
(a) 21st                       (b) 19th
(c) 16th                       (d) 24th
Answer: (b) 19th

25. What is the minimum number of years fixed for a child to get free education?
(a) 10 years               (b) 6 years
(c) 14 years               (d) 8 years
Answer: (d) 8 years

26. What are the three types of services that the Constitution of India envisages?
(a) Civil, military and para-military
(b) Navy, air force and army
(c) All India services, Central services and State services
(d) None of these
Answer: (c) All India services, Central services and State services

27. The Constitution of India is _____ in nature.
(a) flexible     (b) very rigid
(c) rigid           (d) partly rigid and partly flexible
Answer: (d) partly rigid and partly flexible

28. Where are the Fundamental Rights of Indian citizens contained?
(a) Part III of the Constitution
(b) The Seventh Schedule of the Constitution.
(c) Part IV of the Constitution
(d) None of these
Answer: (a) Part III of the Constitution

29. What does Right to Equality mean?
(a) It permits the state to make discrimination on the ground of residence.
(b) It permits the state to materialize all means of production and distribution.
(c) It permits the state to make special provisions for women, children and backward classes.
(d) It prevents the state from making special provision for women, children and backward classes.
Answer: (c)

30. The Directive Principles of State Policy is contained in ____
(a) Schedule VII of the Constitution        
(b) Part IV of the Constitution
(c) Part III of the Constitution                    
(d) In all the above parts
Answer: (b) Part IV of the Constitution

31. The Directive Principles of State Policy constitute a manifestoof ___ and ____ foundations of Indian democracy.
(a) Social and economic
(b) Social and political
(c) Political and economic
(d) Cultural and political
Answer: (a) Social and economic

32. The largest democratic country in the world is _____
(a) The United States of America
(b) Pakistan
(e) The United Kingdom
(d) India
Answer: (d) India

33. What is the minimum age prescribed for election as thePresident of India?
(a) 25 years   (b) 18 years
(c) 35 years   (d) 40 years
Answer: (c) 35 years

34. When were the first general elections held in India?
(a) 1947         (b) 1957
(c) 1952          (d) 1960
Answer: (c) 1952

35. Who accords recognition to the various political parties arenational or regional parties?
(a) President in consultation with the election commissioner
(b) Election Commission
(c) President
(d) Parliament
Answer: (b) Election Commission

36. On which of the following democratic system of administrationis based?
(a) Fundamental rights
(b) Universal Adult Franchise
(c) System of local self-rule
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above


Top 50 Most Important General Knowledge 2018 Political Science Questions



37. Who conducts election to the office of the President of India?
(a) Minister for Parliamentary Affairs
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) Election Commission of India
(d) Prime Minister’s office
Answer: (c) Election Commission of India

Important Questions for Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018: Have you finished application procedure of Assam Police Recruitment 2018? In the event that you say yes, at that point you might be searching for Assam Police Recruitment 2018 questions and answer. In this Series we will discuss about Top 50 Most Important Political Science General Knowledge (GK) Questions for Upcoming Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018. This will also help you for the preparation of Exams like SSC Exam 2018, Railway Group D Exam, APSC Exam. Etc.

38. The Election Commission is responsible for the conduct ofelections to ______
(a) State legislatures
(b) The office of President and Vice President
(c) The Parliament
(d) All of these
Answer : (d) All of these

39. Name the organ that decides the disputes regarding election ofthe president.
(a) The supreme court
(b) Both Supreme Court and High Court
(c) The Election Commission
(d) The Parliament
Answer: (a) The supreme court

40. Which of the following statement is correct?
(a) To contest in election, candidates need not make any legaldeclaration
(b) Democracy and election are not interrelated.
(c) There is no educational qualification for candidates to contestin elections.
(d) Candidates need educational qualification to contest in elections.
Answer: (c)

41. Which among the following choices voters can make in anelection?
(a) Choose their representatives who will make laws for them.
(b) Choose who will form the government and take major decisionsfor the administration and development of the country.
(c) Choose the party whose policies would guide the governmentand law making.
(d) All of these
Answer: (d) All of these

42. Local self-government works at the ______ of democracy.
(a) Grass root level
(b) Top level
(c) Middle level
(d) None of the above
Answer: (a) Grass root level

43. Local self-government acts as the ______ of democracy.
(a) representative (b) foundations
(c) agent (d) leader
Answer: (b) foundations

44. The source of maximum income to Panchayati Raj institutionis_____
(a) local taxes
(b) regional funds
(c) government grants
(d) share in union government revenue
Answer: (c) government grants

45. ______ was the first state to hold direct elections to PanchayatiRaj institutions after the enactment of the 73rd Amendment
(a) Madhya Pradesh (b) Gujarat
(c) Rajasthan (d) Maharashtra
Answer: (a) Madhya Pradesh

46. When was the Panchayati Raj introduced in the country?
(a) 1952 (b) 1957
(c) 1959 (d) 1961
Answer: (c) 1959

47. ______ was the first state where Panchayati Raj wasintroduced.
(a) Andhra Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Bihar
Answer: (b) Rajasthan

Thank You for reading this "Important General Knowledge 2018 Questions for Assam Police Constable Recruitment Exam (PET) 2018 : Series 2" . I Hope this will help you in the upcoming exams. 




405 Post in Indo-Tibetan Border Police (ITBP) Recruitment 2018



0 comments: